Testvérvárosok


CALDEN – Németország

Caldenben és környékén, a közelben lévő Kasselben sokan élnek azok közül, akiket Szigetújfaluból, a szomszéd településről telepítettek ki. Calden (Hessen tartomány) nevét egy kolostori ajándékozó okiraton már az 1100-as években említik, de ásatások során előkerült leletek bizonyítják, hogy itt már ötezer éve vannak emberi települések. A kis Calden község a 70-es években egyesült öt környező faluval. Ma az így kialakult városnak mintegy 7000 lakója van. Kassel, a nagyváros közelsége és a repülőtér meghatározó jelentőségű a caldeniek számára, a legtöbben itt találnak munkát. A nagyszabású, központilag támogatott település felújítás során Caldenben is sok szép régi lakóház, kereskedőház, kúria nyerte vissza egykori formáját, patináját. A város egyik látványossága a Wilhelmsthal kastély, melyet a német rokokó egyik legszebb épületeként tartanak számon. Építését 1953-ban kezdték. Ma a kastély és gyönyörű, védett parkja nyitott az érdeklődő látogatók előtt. A testvérvárosi kapcsolatot deklaráló okiratot 1992. május 22-én írták alá Ráckevén. A kapcsolat nem a hivatalos személyek kölcsönös látogatása csupán szélesre kívánják tárni a kapukat iskolai csoportok, egyesületek, vállalkozók és családok előtt is. Elérhetősége: www.hessennet.de

KOVIN – Szerb – Montenegro köztársaság

Ráckeve Város Lórév községgel körjegyzőséget képez. 1996. október 4-én írták alá azt a testvérvárosi kapcsolatokról szóló okiratot, amelyet a Szerbia - Montenegro Köztársaságbeli Kovin község és Skorenovác (Székelykeve) település Ráckeve és Lórév Önkormányzataival kötött. A kapcsolat a jugoszláviai háború miatt szünetelt.GYERGYÓCSOMAFALVA- Románia
A ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola és a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola között testvériskolai kapcsolat működik már hosszú évek óta. Ez indította el a települések vezetői között is azt a kapcsolatot, amely révén 2000. október 20-án testvértelepülési kapcsolatban teljesedett ki. Gyergyócsomfalva új honlapja: www.csomafalva.ro

BAKTALÓRÁNTHÁZA- Magyarország

Baktalórántháza (www.baktaloranthaza.hu) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye városa, lakosainak száma 3800 fő, földrajzi fekvésének köszönhetően olyan központi szerepre törekszik, mely elősegíti a szomszédos népek és nemzetek békés együttélését, gazdasági kapcsolatainak javítását. Mint kistérségi, és igazgatási körzetközpont hasonló feladatai, gondjai vannak, mint Ráckevének. Hozzánk hasonlóan testvérvárosi kapcsolatot ápol évek óta Gyergyócsomafalvával.A baráti és munkakapcsolat kialakítása, tapasztelet csere hozzájárulhat önkormányzati munkánk eredményességéhez.A testvérvárosi kapcsolatról szóló okirat ünnepélyes aláírása, 2007. szeptember 14-én, a ráckevei Ászok Fesztivál keretében történt."

LUKANÉNYE- Szlovákia
Lukanénye (www.nenince.sk) - szlovákul Nenince - község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban. 2001-ben 1394 lakosából 1085 magyar és 305 szlovák volt.

SZÉKELYKEVE - Szerbia
Székelykeve (www.szekelytur.com) - szerbül Skorenovac - falu Szerbiában, a Vajdaság Dél-bánsági körzetében. Közigazgatásilag Kevevára községhez (járáshoz) tartozik. Székelykeve a magyar nyelvterület legdélebbi, többségében magyarok által lakott települése.

2017. augusztus 13. és 20. között, immár 24. alkalommal rendezte meg Ráckeve a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, melynek színes programkínálatában ez évben helyet kapott augusztus 19-20-án a Nemzetiségi Gasztronómiai Napok elnevezésű rendezvény is. A 2017. évi fesztivál idején így nem csak a világ messzi országaiból érkező együtteseket láttuk vendégül, hanem Ráckeve Város Önkormányzata meghívta a testvér-településeink, azaz Baktalórántháza, Lukanénye, Gyergyócsomafalva és Székelykeve hagyományőrző delegációit is.

Bővebben...

Ráckeve Város Önkormányzata szeptember 17-én ünnepi testületi ülés keretében köszöntötte testvérvárosait az együttműködésük kerek évfordulóin. Székelykevével és Kovinnal a 20 éves jubileumot, Gyegyócsomafalvával a 15 éves közös baráti éveket.

sitelogo tamogatasok

Bővebben...

Ráckeve Város Önkormányzata az „Európa a Polgárokért” pályázati program keretében sikeres pályázatot nyújtott be testvérvárosi találkozó szervezésére, mely során olyan európai integrációt segítő rendezvényt kívánunk valósítani, ahol a résztvevők széleskörű tapasztalatokat szereznek a közös identitásról, toleranciáról és a család szerepéről az uniós államokban. Az összetartozást erősítő programokba a ráckevei családoknak is lehetőséget kínálunk a bekapcsolódásra.

Bővebben...

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Fesztiválok 2017

fesztivalok 2017

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Facebook

Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2018. február 22-én  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó 2018. február 22-ei ülésre

Választások 2018

Meghívó

ULTRA A3 plakat b

Meghívó

 VGH plakát

Meghívó

2018 Ráckeve

Meghívó

meghivo kialliats

Meghívó

Hazajaro Marc10

Meghívó

marc 15 plakat 2018

hajokirandulasok 2018 

Aktuális események

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV