Testvérvárosok


CALDEN – Németország

Caldenben és környékén, a közelben lévő Kasselben sokan élnek azok közül, akiket Szigetújfaluból, a szomszéd településről telepítettek ki. Calden (Hessen tartomány) nevét egy kolostori ajándékozó okiraton már az 1100-as években említik, de ásatások során előkerült leletek bizonyítják, hogy itt már ötezer éve vannak emberi települések. A kis Calden község a 70-es években egyesült öt környező faluval. Ma az így kialakult városnak mintegy 7000 lakója van. Kassel, a nagyváros közelsége és a repülőtér meghatározó jelentőségű a caldeniek számára, a legtöbben itt találnak munkát. A nagyszabású, központilag támogatott település felújítás során Caldenben is sok szép régi lakóház, kereskedőház, kúria nyerte vissza egykori formáját, patináját. A város egyik látványossága a Wilhelmsthal kastély, melyet a német rokokó egyik legszebb épületeként tartanak számon. Építését 1953-ban kezdték. Ma a kastély és gyönyörű, védett parkja nyitott az érdeklődő látogatók előtt. A testvérvárosi kapcsolatot deklaráló okiratot 1992. május 22-én írták alá Ráckevén. A kapcsolat nem a hivatalos személyek kölcsönös látogatása csupán szélesre kívánják tárni a kapukat iskolai csoportok, egyesületek, vállalkozók és családok előtt is. Elérhetősége: www.hessennet.de

KOVIN – Szerb – Montenegro köztársaság

Ráckeve Város Lórév községgel körjegyzőséget képez. 1996. október 4-én írták alá azt a testvérvárosi kapcsolatokról szóló okiratot, amelyet a Szerbia - Montenegro Köztársaságbeli Kovin község és Skorenovác (Székelykeve) település Ráckeve és Lórév Önkormányzataival kötött. A kapcsolat a jugoszláviai háború miatt szünetelt.GYERGYÓCSOMAFALVA- Románia
A ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola és a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola között testvériskolai kapcsolat működik már hosszú évek óta. Ez indította el a települések vezetői között is azt a kapcsolatot, amely révén 2000. október 20-án testvértelepülési kapcsolatban teljesedett ki. Gyergyócsomfalva új honlapja: www.csomafalva.ro

BAKTALÓRÁNTHÁZA- Magyarország

Baktalórántháza (www.baktaloranthaza.hu) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye városa, lakosainak száma 3800 fő, földrajzi fekvésének köszönhetően olyan központi szerepre törekszik, mely elősegíti a szomszédos népek és nemzetek békés együttélését, gazdasági kapcsolatainak javítását. Mint kistérségi, és igazgatási körzetközpont hasonló feladatai, gondjai vannak, mint Ráckevének. Hozzánk hasonlóan testvérvárosi kapcsolatot ápol évek óta Gyergyócsomafalvával.A baráti és munkakapcsolat kialakítása, tapasztelet csere hozzájárulhat önkormányzati munkánk eredményességéhez.A testvérvárosi kapcsolatról szóló okirat ünnepélyes aláírása, 2007. szeptember 14-én, a ráckevei Ászok Fesztivál keretében történt."

LUKANÉNYE- Szlovákia
Lukanénye (www.nenince.sk) - szlovákul Nenince - község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban. 2001-ben 1394 lakosából 1085 magyar és 305 szlovák volt.

SZÉKELYKEVE - Szerbia
Székelykeve (www.szekelytur.com) - szerbül Skorenovac - falu Szerbiában, a Vajdaság Dél-bánsági körzetében. Közigazgatásilag Kevevára községhez (járáshoz) tartozik. Székelykeve a magyar nyelvterület legdélebbi, többségében magyarok által lakott települése.

Ráckeve Város Önkormányzata szeptember 17-én ünnepi testületi ülés keretében köszöntötte testvérvárosait az együttműködésük kerek évfordulóin. Székelykevével és Kovinnal a 20 éves jubileumot, Gyegyócsomafalvával a 15 éves közös baráti éveket.

sitelogo tamogatasok

Bővebben...

Ráckeve Város Önkormányzata az „Európa a Polgárokért” pályázati program keretében sikeres pályázatot nyújtott be testvérvárosi találkozó szervezésére, mely során olyan európai integrációt segítő rendezvényt kívánunk valósítani, ahol a résztvevők széleskörű tapasztalatokat szereznek a közös identitásról, toleranciáról és a család szerepéről az uniós államokban. Az összetartozást erősítő programokba a ráckevei családoknak is lehetőséget kínálunk a bekapcsolódásra.

Bővebben...

Facebook

Meghívó

pest megye hangja plakat

Meghívó

email 001

Elkövetkezendő események

2017. aug. 31. - 08:00 - 17:00
Protestáns művek kiállítás a Keve Galériában
2017. szept. 08. - 18:00 - 00:00
Rofusz Kinga illusztrátor kiállítása
2017. szept. 14. - 08:00 - 17:00
Kutatásokra épülő állandó kiállítás és „Európai tabló” megnyitása
2017. szept. 16. - 00:00
Őszi Ászok Fesztivál
2017. szept. 16. - 19:00 -
Vénusz Színház nyitó előadása
2017. szept. 16. - 00:00
Őszi Ászok Fesztivál
2017. okt. 14. - 19:00 -
Vénusz Színház: Anconai szerelmesek

Facebook értéktár

Népszavazás 2016

RSD Projekt

rsd banner

Online TV