Séta Ráckevén

Ráckeve a Csepel – sziget déli részén Budapesttől 47 km-re található a Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág vagy másik nevén, a Kis-Duna partján. A Csepel sziget „fővárosa”-ként is emlegetett sokszínű Ráckeve a középkor legértékesebb műemlékeitől az újkori polgárosodás értékein át, napjaink kultúra szeretetét is mutatja. A vidék sokrétűségét, a táj változatosságán túl a különböző nemzetiségek és kultúrájuk együttélése is adja.

Bővebben...

Táv: 8 km
Nehézségi fok:
könnyű
Útvonal:
Kék Duna Hotel - Kovács J. sétány -Vénhalász utca - Peregi Duna sor - Balabán u. - Vitorla u.
Vissza:
ugyanezen az útvonalon

A híd város felőli hídfőjétől sétálunk át a túloldalra. A hídról akár északi, akár déli irányba tekintünk lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Jobbra a Senki-szigetet és mögötte a Kerekzátony-szigetet látjuk. Balra a folyó közepén az Angyali-sziget húzódik. A messzi távolban napos időben, jó látási viszonyok mellett a Budai hegyek körvonalai rajzolódnak ki, sőt tiszta légviszonyok mellett a Gellért hegyen lévő Szabadság szobor alakja is kivehető.

A hídról balra fordulva a sétányról jól megfigyelhetők a túloldal épületei. Az első a Városi Képtár, tőle nem messze egy fehér falú kis ház ablakszemei néznek a vízre. Ebben a házban élt és alkotott Patay László festőművész. Tekintetünk a Kelemen László parkra – a hajókikötőre – siklik, majd az Ady Endre Gimnázium épületegyüttese tűnik fel. A sétányon a Balabán félsziget csücskéig jutunk, de a félszigetre nem lehet bejutni, mert az út le van zárva. A félszigetet arról az Anton von Balabanról nevezték el, aki az 1800-as évek elején a terület uradalmi fővadásza volt.

A sétányról a Vénhalász utcán át kisétálunk a Peregi Duna sorra és a műúton elérkezünk a Balabán utcához. A csatornán keresztülívelő kis hídon lesétálunk a vízpartra. A balra lévő kis zsákutcát is érdemes bejárni. Szemben a túloldalon a Malom-öböl látszik, majd a fák alatt meghúzódó Honvéd Sportegyesület Kajak – Kenu Szakosztályának sporttelepe. A gimnázium légvonalát elérve vissza kell fordulnunk az útlezárás miatt. A Balabán utca földútján a Vitorla utcáig sétálunk, innen visszafordulva az eddig bejárt szakaszon jutunk vissza túránk kiinduló pontjához.

A Vitorla utcán túl csak a vállalkozó kedvűek menjenek tovább. Ezen a szakaszon az Angyali-sziget déli csücskének vonaláig lehet eljutni fákkal, szúrós bokrokkal, magas aljnövényzettel sűrűn benőtt keskeny ösvényen. A vadregényes ösvény egy ház udvarában végződik, ahonnan nem vezet más út vissza, min amin jöttünk. Az akadályok leküzdéséért viszont bőségesen megfizet a természeti szépségek és a háborítatlan nádasokból felröppenő vízimadarak látványa. Ennek a szakasznak a bejárása oda-vissza 1 km, kb. fél órával növeli meg a túra időtartamát.

Kellemes sétát kívánunk!

Facebook

Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2018. március 22-én  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó 2018. március 22-ei ülésre

Választások 2018

Meghívó

 husveti programajanlo csomafalva

hajokirandulasok 2018 

Aktuális események

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV