Séta Ráckevén

Ráckeve a Csepel – sziget déli részén Budapesttől 47 km-re található a Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág vagy másik nevén, a Kis-Duna partján. A Csepel sziget „fővárosa”-ként is emlegetett sokszínű Ráckeve a középkor legértékesebb műemlékeitől az újkori polgárosodás értékein át, napjaink kultúra szeretetét is mutatja. A vidék sokrétűségét, a táj változatosságán túl a különböző nemzetiségek és kultúrájuk együttélése is adja.

Bővebben...

Táv: 8 km
Nehézségi fok:
könnyű
Útvonal:
Kék Duna Hotel - Kovács J. sétány -Vénhalász utca - Peregi Duna sor - Balabán u. - Vitorla u.
Vissza:
ugyanezen az útvonalon

A híd város felőli hídfőjétől sétálunk át a túloldalra. A hídról akár északi, akár déli irányba tekintünk lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Jobbra a Senki-szigetet és mögötte a Kerekzátony-szigetet látjuk. Balra a folyó közepén az Angyali-sziget húzódik. A messzi távolban napos időben, jó látási viszonyok mellett a Budai hegyek körvonalai rajzolódnak ki, sőt tiszta légviszonyok mellett a Gellért hegyen lévő Szabadság szobor alakja is kivehető.

A hídról balra fordulva a sétányról jól megfigyelhetők a túloldal épületei. Az első a Városi Képtár, tőle nem messze egy fehér falú kis ház ablakszemei néznek a vízre. Ebben a házban élt és alkotott Patay László festőművész. Tekintetünk a Kelemen László parkra – a hajókikötőre – siklik, majd az Ady Endre Gimnázium épületegyüttese tűnik fel. A sétányon a Balabán félsziget csücskéig jutunk, de a félszigetre nem lehet bejutni, mert az út le van zárva. A félszigetet arról az Anton von Balabanról nevezték el, aki az 1800-as évek elején a terület uradalmi fővadásza volt.

A sétányról a Vénhalász utcán át kisétálunk a Peregi Duna sorra és a műúton elérkezünk a Balabán utcához. A csatornán keresztülívelő kis hídon lesétálunk a vízpartra. A balra lévő kis zsákutcát is érdemes bejárni. Szemben a túloldalon a Malom-öböl látszik, majd a fák alatt meghúzódó Honvéd Sportegyesület Kajak – Kenu Szakosztályának sporttelepe. A gimnázium légvonalát elérve vissza kell fordulnunk az útlezárás miatt. A Balabán utca földútján a Vitorla utcáig sétálunk, innen visszafordulva az eddig bejárt szakaszon jutunk vissza túránk kiinduló pontjához.

A Vitorla utcán túl csak a vállalkozó kedvűek menjenek tovább. Ezen a szakaszon az Angyali-sziget déli csücskének vonaláig lehet eljutni fákkal, szúrós bokrokkal, magas aljnövényzettel sűrűn benőtt keskeny ösvényen. A vadregényes ösvény egy ház udvarában végződik, ahonnan nem vezet más út vissza, min amin jöttünk. Az akadályok leküzdéséért viszont bőségesen megfizet a természeti szépségek és a háborítatlan nádasokból felröppenő vízimadarak látványa. Ennek a szakasznak a bejárása oda-vissza 1 km, kb. fél órával növeli meg a túra időtartamát.

Kellemes sétát kívánunk!

Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának

Képviselő-testülete

2017. április 10-én (hétfőn) 18.00 órai kezdettel
K Ö Z M E G H A L L G A T Á S T
tart, amelyre tisztelettel meghívom.

Meghívó a 2017. április 10-ei Közmeghallgatásra

Facebook

Neptanc tabor rackeven 1

Meghívó

 eperjes szoro

Elkövetkezendő események

2017. márc. 24. - 17:00 - 19:00
„Tél veszíti ingét pirosodik húsvét…” – néprajzi kiállítás
2017. márc. 25. - 00:00
Tavaszi Családi Nap
2017. márc. 25. - 08:00 - 17:00
Ács Károly Emléktúra / Rajt / Cél Ady Endre Gimnázium
2017. márc. 30. - 18:00 - 20:00
Szabó Magda-est
2017. ápr. 02. - 00:00
II. Kis-Duna Maraton
2017. ápr. 08. - 00:00
Pódium estek az Ács Károly Művelődési Központban
2017. ápr. 23. - 08:00 - 17:00
Szegedi Kis István Emlékhangverseny / Református Templom

RSD Projekt

rsd banner

Népszavazás 2016

Online TV