Tisztelt Vállalkozók!

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozók (KATA alanyai) adóévre választhatják a helyi iparűzési adóban a (1. pont szerinti) KATA-ra vonatkozó egyszerűsített, tételes adóalap-megállapítási módszert.

(Amennyiben az adózó a NAV-nál a KATA adóalanyiságot választotta, de a KATA adóalanyiságát az önkormányzathoz nem jelenti be a törvényben meghatározott időben, akkor az alábbiakban felsorolt adózási módok közül már csak a 2. illetve 3. pontban részletezett módok szerint számolhatja el adóját.)

Az állami adóhatóságnál (továbbiakban NAV-nál) nyilvántartott 2012. évi CXLVII. törvény alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozók (továbbiakban KATA adóalanyok) az önkormányzati adóhatóságnál háromféle adózási mód közül választhatnak:

  1. Htv. 39/B.§ (3) bekezdés alapján - KATA tételes adózás
  2. Htv. 39/A.§ (1) bekezdés b) pontja alapján adózók - nettó árbevétel 80%-a

(Hipa adóbevallás nyomtatvány + „I” betétlap)

  1. Htv. 39.§ (1) bekezdés alapján adózók - tételes költségelszámolás

(Hipa adóbevallás nyomtatvány + „A” betétlap)

A 2016. évtől a KATA alanya a KATA hatálya alá tartozás (KATA-alanyiság) kezdő napjától számított 45 napon belül vagy az adóév február 15-éig – jogvesztő határidőkig – változás-bejelentési nyomtatvány benyújtásában dönthet arról, ha az adóévi iparűzési adót tételes adóalap szerint teljesíti. (Htv. 39/B. § (9).)

A bejelentési kötelezettség teljesítéséhez az „Bejelentkezés/Változás-bejelentés” nyomtatvány (V. pont) szolgál. A KATA alanyiság kezdő időpontját – a bejelentkezéssel egyidejűleg a – NAV által igazolt dokumentummal szíveskedjen alátámasztani. (Elektronikus úton való bejelentkezés esetén az igazolást e-mailben küldheti el irodánknak.)

A vállalkozásnak ez a döntése a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig van érvényben, amíg változás-bejelentési nyomtatványon a vállalkozás bejelenti, hogy az adó alapját már nem a fix összegű, tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani.

Amennyiben az adózó nem a fix összegű módszer szerint kíván a következő adóévben adózni, úgy ezen szándékát szintén adóév február 15-éig változás-bejelentési nyomtatványon jelenti be az adóhatósághoz.

Nem kell éves iparűzési adóbevallást benyújtani azon KATA tételes adózást választó vállalkozásoknak, akiknek fix összegű (50.000 Ft/év) iparűzési adót kell fizetnie.

A Htv. 39/B.§ (6) bekezdés alapján a (3) bekezdés szerinti adóalap-megállapítást alkalmazó kisadózó vállalkozás adóbevallást nyújt be az adóévet követő év január 15-ig,

  • ha a (3) bekezdés szerint az adóévre fizetendő adó a (4) bekezdés alapján az adóévre ténylegesen megfizetett adóösszegnél azért kevesebb, mert a kisadózó vállalkozások tételes adójában az adófizetési kötelezettség szünetelésének volt helye,
  • az önkormányzat rendelete alapján az adóévben adóalap-mentességre, adókedvezményre, a 39/D. § alapján az adóalap vagy a 40/A. § alapján az adó csökkentésére jogosult (pl. az ideiglenes jellegű tevékenység végzése után megfizetett átalányadót vagy a megfizetett útdíjat az állandó jellegű adókötelezettségük kapcsán fizetendő iparűzési adóba be kívánják számítani, vagy a foglalkoztatás-növelés címén adóalap-mentességet – 1 fő után 1 millió forint/év – kívánnak érvényesíteni) és az adót csökkenteni kívánja.

A fentiek alapján azon KATA adóalanyok, akik a 2017. évre vonatkozóan a Htv. alapján adóalap-mentességet, adókedvezményt, adócsökkentést kívánnak érvényesíteni, a bevallási kötelezettségüket (mentességre való jogosultság megerősítése) 2018. január 15-ig kötelesek megtenni. (Ezek természetesen csak lehetőségek a KATA-alanyok számára, nem kötelező érvényűek, ám az adóelőny érvényesítése - valamennyi hivatkozott tényállás esetében - csak a bevallás benyújtásával lehetséges.)

A vállalkozás a KATA bejelentkezést megelőző időszakról záró adóbevallást köteles benyújtani.

A szüneteltetésből visszalépő KATA tételes adózó vállalkozásoknak a szünetelés utolsó napját követően - a „Bejelentkezés/Változás-bejelentés” nyomtatványon az V. pont kitöltésével egyidejűleg - 45 napon belül be kell jelentkeznie.

Köszönjük, hogy tájékoztatónkat elolvasta és bejelentési/bevallási kötelezettségét időben teljesíti.

Amennyiben további kérdése van, forduljon munkatársainkhoz.

Facebook

Meghívó

buza plakat

Meghívó

experidance 1001 facebook

Meghívó

35840530 1675216582516035

hajókirándulások 2018
 

Aktuális események

2018. júl. 21. - 09:00 -
III. Kajak - Kenu Maraton
2018. aug. 03. - 00:00
Retro Disco
2018. aug. 03. - 17:00 -
Búzaösszeöntés
2018. aug. 03. - 18:00 -
Péntek Esti Korzó
2018. aug. 11. - 20:00 -
Ráckevei Nyár 2018
2018. aug. 17. - 00:00
Ráckevei Nyár 2018

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

 onkentes

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom