Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Ráckeve Somlyó sziget területén (Tutaj utca, Tearózsa utca) rendszeres problémát jelent a közterületen illegálisan elhelyezett kommunális és egyéb hulladék. Az ott életvitelszerűen, illetve üdülőként tartózkodó személyektől folyamatos jelzést kap a Ráckevei Polgármesteri Hivatal, hogy a terület hulladékkal szennyezett és kérik, hogy azt szállíttassuk el. Az ilyen nemű hulladék lerakatok elszállítását a hulladék elszállításáért felelős szolgáltató külön díjazás megfizetése után végzi. 2018. év tavaszi-nyári időszakában ez a költség nagyságrendileg 1.300.000 forintot tett ki, mely az önkormányzat költségvetését terhelte.

A nem kijelölt helyen való hulladékelhelyezést az alábbiakban ismertetett több jogszabály is szigorúan szankcionálja.

Sajnos felelőtlen személyek jogszabályi kötelezettségük ellenére jogosulatlanul helyezik ki közterületre a háztartási hulladékot, ezáltal szennyezik a környeztet, felháborítják a környéken élőket, tartózkodókat, illetve jogtalanul költségbe verik az önkormányzatot.

Tárgyi ügyben a Ráckevei Rendőrkapitányság előtt is tettünk feljelentést a 2012. évi C. tv. Büntető Törvénykönyv 248. §. (1) a) pontjában foglalt hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügyben a rendőrségi eljárás folyik.

Ez a problémakör álláspontunk szerint azonban hatékonyan csak lakossági összefogással kezelhető.

Kérjük Önöket, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy a fenti büntetőjogi következményeket is maguk után vonó cselekményeket, mely személy (ek) követi(k) el, mely autóból kerül ki a hulladékgyűjtő zsák a nem kijelölt helyre, utca végére, közterületi fák alá, azt kérem jelezzék a Ráckevei Polgármesteri Hivatal, vagy a Ráckevei Rendőrkapitányság felé.

Bejelentő jogosult az adatainak zártan történő kezelését kérni, így nyilvánvalóan nem kell tartani az eljárás során az egyes kellemetlenségektől.

A jelenlegi állapot felháborító és tarthatatlan, melyet csak közös erővel tudunk felszámolni.

Erre tekintettel nyomatékosan felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy csak a szolgáltató által jóváhagyott zsákban helyezzék ki a hulladékot, ellenkező esetben szabálysértés, adott esetben bűncselekményt követnek el.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) 196. § (2) bekezdése értelmében, aki települési hulladékot a

közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, köztisztasági szabálysértést követ el, amelynek elkövetője 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi tényállást is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény ( Btk) 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el. Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Környezetünk, természetünk megóvása közös érdek, kérjük segítsék a hatóságok munkáját a jogellenes magatartást tanúsítókkal szembeni küzdelemben.

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.-15-2016-00004

banner szocrehab

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

Fesztiválok 2019

fesztivalok 2019

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának

Képviselő-testülete

2019. május 6-én (hétfőn) 18.00 órai kezdettel
K Ö Z M E G H A L L G A T Á S T
tart, amelyre tisztelettel meghívom.

  Meghívó közmeghallgatásra - 2019. május 6.

Facebook

Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2019. április 25-én  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó 2019. április 25-ei ülésre

Elektronikus ügyintézés

elugy 292x300

e papir logo keret

Meghívó

kis duna maraton

meghivo bolcsi

Meghívó

Kakuk pal unnep

Meghívó

nemzetisegi talalkozas 2019

 muzsikus talalkozo 2019

image001 2109 04

Meghívó

emales megh page 0001

2019 rackevei duna ag hajokirandulasok A4 allo

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom