1. Önkormányzat által szervezett szúnyoggyérítés:

2018. évi szezonban előreláthatólag négy alkalommal kerül rá sor, ez függ az időközi országos gyérítések számától és hatékonyságától. Minden alkalommal az Önkormányzatok által megrendelt területen, az általuk meghatározott légi, illetve földi szúnyoggyérítési eljárással. A szúnyoggyérítési programot az önkormányzatok finanszírozzák. Az önkormányzati összefogásban tizenhét önkormányzat szerepel, ezek Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Kiskunlacháza, Majosháza, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom Szigetszentmiklós, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Taksony, Tököl.

2. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett szúnyoggyérítés:

Állami finanszírozású szúnyoggyérítési program, amelyre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében kerül sor, a központilag meghatározott területeken és időpontokban.

A szúnyoggyérítés időpontjait szakmai alapon határozzák meg, figyelembe véve az időjárási előrejelzéseket, a szúnyogpopulációk területi elhelyezkedését és sűrűségét, a rovarok szaporodási ciklusát, földrajzi sajátosságokat.

Az alkalmazott vegyszerek melegvérű élőlényekre ártalmatlan piretroid származékok (hasonlóan a háztartási rovarirtókhoz, kutya és macskanyakörvekhez, stb.). A gyérítést végző cégek csak a EU vonatkozó ajánlásában szereplő, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által engedélyezett vegyszereket használhatnak.

Az önkormányzataink területén alkalmazott szúnyoggyérítési technológia alapvetően három fő részből tevődik össze.

I. Biológiai gyérítés:

Szabad vízfelületeken alkalmazott szúnyoglárva irtási technológia. Speciális, csak a szúnyoglárvára ható baktériumtoxint alkalmaz, azt földi vagy légi permetezéssel juttatják ki a szabad vízfelületre. Megelőzési védekezési módszer, a szúnyogokat még lárva állapotban kiirtja. Bármikor végezhető.

II. Földi gyérítés:

Speciális gépjárműről melegköd képzéses technológiával, környezetbarát és egészségre ártalmatlan fehérolaj (nem gázolaj!!!) alkalmazásával kijuttatott irtószer, amely a kifejlett rovarral érintkezve fejti ki hatását. Hatósugara kb. 50+50m, leghatékonyabb, ha éjszaka végzik, esőben nem végezhető, viszont jól látható fehér köd képződése kíséri.

III. Légi gyérítés:

Hidegköd képzéses technológiával történik, a vegyszert láthatatlan méretű aeroszollá porlasztva juttatják ki. Egy-egy szórt sáv kb. 50+50 méter. Élővíz felett nem szórható, mert a vízi élővilágot károsíthatja, ezért 50 m-es védősávot kell hagyni vízpartok környezetében. Méhekre veszélyes, melegvérű állatokra és emberre veszélytelen. Esőben nem végezhető, a kiszórt vegyszer nem látható.

A fent felsorolt technológiákat – a biológiai védekezés kivételéve - időben egyszerre célszerű alkalmazni a megfelelő hatásfok eléréséhez. A gyérítés hatékonyságát csípésszámlálással ellenőrzik. Az elfogadott határérték a csípésszám 80%-os, vagy annál jobb csökkenése.

Eddig lezajlott szúnyoggyérítési műveletek:

- 04.26. földi biológia Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett biológiai gyérítés

- 05.23., 05.25. földi kémia Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítés

- 06.05, 06.06, 06.07, 06.08 Önkormányzat által szervezett földi és légi gyérítés

- 06.09. földi biológia Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítés

- 06.19. földi kémia Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítés

- 07.09. Önkormányzat által szervezett biológiai gyérítés

- 07.11., 07.12. Önkormányzat által szervezett földi és légi kémiai gyérítés

Tervezett szúnyoggyérítési műveletek:

- 07.31, 08.01. földi kémiai Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítés

- 07.31. légi kémiai Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítés

Tájékoztató a koronavírusról

corona plakát

banner 900x300

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.-15-2016-00004

banner szocrehab

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

Fesztiválok 2020

Fesztiválok Ráckevén 2020

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Tisztelt lakosság!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Ráckeve Város Polgármestere a 7/2020. (III.30.) sz. rendelettel (a rendelet szövege a honlapon megtalálható) módosította a kerti hulladékokra vonatkozó égetési szabályokat.

Ennek értelmében a 40/2020.(III.11.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet idején a kerti hulladékok égetése tilos. A rendelkezés 2020. 04.04-én lép hatályba.

A kerti hulladék égetésének tilalmára a COVID-19 humánjárvány tüneteinek enyhítése érdekében került sor, melyben kimutatható, hogy a légúti problémák fokozásával a fertőzés súlyosabb lefolyású lehet.   Kérjük a rendelet betartására fokozottan figyeljenek!

Ráckevei Polgármesteri Hivatal

Táppénz - információ összefoglaló -COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tappenz covid 19

Tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez - COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tajekoztato munkaltatoi lehetosegek

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kormány a 46/2020.(III.16.) rendeletének 2.§.-ban arra kéri a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy lakhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.

Ha a 70. életévét betöltött személy ezt vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja - amennyiben  hozzátartozói vagy egyéb segítsége nincs -, ellátását a Ráckevei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ koordinálja.

Otthoni tartózkodás bejelentésére szolgáló telefonszámok: 06/24 513 241, 06/70 3379 879

Engedélyköteles tevékenységek veszélyhelyzet alatti bejelentése

Tisztelt Ügyfeleink!

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020.(V.8.) Korm. rendelet 3. § rendelkezései alapján a Ráckeve Polgármesteri Hivatal létrehozta bejelentes@rackeve.hu email címet. Ezen az úton fogadja a hivatal az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény szerinti, kérelemre induló, engedély kiadására irányuló jegyzői eljárás tárgyában, a korm. rendelet 4. § (1) bekezdése alá tartozó, veszélyhelyzet alatti engedélyköteles tevékenység bejelentése céljából megtett beadványukat.

Veszélyhelyzet fennállása alatt a jelzett tárgyú bejelentéseket ezen az elektronikus úton szükséges megtenni.

Ráckevei Polgármesteri Hivatal

Meghívó

legszebb kert

E-hulladékgyűjtés

e hulladek 2020 05 30

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom