folder TAK - Településképi rendelet

TÁJÉKOZTATÓ A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ELFOGADÁSÁRÓL, TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET MEGALKOTÁSÁRÓL

Tisztelt Ráckeveiek!

Az Országgyűlés megalkotta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. A törvény célja az építési beruházások támogatása, egyúttal a hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása társadalmi bevonás és konszenzus által.

A településkép védelme a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének – az építészeti, táji érték és az örökségvédelem figyelembevételével történő – megőrzését vagy kialakítását jelenti.

A törvény az önkormányzatokat felhatalmazta arra, hogy legkésőbb 2017. december 31-ig településképi rendelet alkossanak, amely

a) az építési tevékenységgel érintett építmények – ideértve a sajátos építményfajtákat is – településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára,

b) a – településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatt – településképi szempontból meghatározó területekre,

c) az Étv. szerinti helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére,

d) a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára

vonatkozó településképi követelményt tartalmazhat.

A településképi rendelet szakmai megalapozását a településképi arculati kézikönyv szolgálja.

Ráckeve Város Képviselő-testülete Ráckeve Településképi Arculati Kézikönyvét a 393/2017.(XII.19.) önkormányzati határozattal elfogadta, valamint megalkotta Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendeletét.

A TAK (Településképi Arculati Kézikönyv) alapvetően szemléletformáló célt szolgál. Bemutatja a települést, ismerteti az épített és a természeti örökségeket a helyi védelemre javasolt értékekkel együtt, meghatározza a település karaktert adó területeit, ezekre a területrészekre ajánlásokat fogalmaz meg építészeti útmutatóként, a városban található és követendő jó példákat bemutatja.

A településkép védelméről és minőségi alakításáról szóló helyi rendelet – amely 2018. január 1. napján lépett hatályba – célja Ráckeve város építészeti, településképi és természeti értékeinek védelme és igényes alakítása a helyi építészeti örökség védelmének meghatározásával és szabályozásával, a településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásával, a településképi követelmények, az önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök, valamint önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer meghatározásával.

A településképi rendelet nem helyettesíti, hanem kiegészíti a Helyi Építési Szabályzatot. Míg ez utóbbi a „hol és mit építhetünk?” kérdésre ad választ, addig a településképi rendelet a „hogyan építhetünk” kérdésben

nyújt segítséget az építtetőknek, tervezőknek.

A településképi rendelet előírásainak betartását településkép érvényesítési eszközök segítik, melyek akár hátrányos következményekkel is járhatnak a rendeletben foglaltakat megsértő építtetők számára.

A jóváhagyott dokumentumok a www.rackeve.hu honlapon, valamint a Polgármesteri Hivatalban nyomtatott formában is megtekinthetők.

 

Szadai József
polgármester


 

Értékelő felület


A jogszabályi előírásoknak megfelelően a település honlapján nyilvános értékelő felületet kell kialakítani az arculati kézikönyvvel és a településképi rendeletettel kapcsolatos észrevételekre.
A moderált tartalom megjelenítése érdekében a hozzászólásokat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre kéjük továbbítani. Ezeket a hozzászólásokat hamarosan megjelenítjük az értékelő felületen.

 


folder Településképi rendelet és mellékletei

 

Dokumentumok

pdf Településképi Arculati Kézikönyv Popular

By 638 downloads

Download (pdf, 34.76 MB)

Településképi Arculati Kézikönyv.pdf

pdf 393 2017(XII 19) TAK elfogadasa Popular

By 604 downloads

Download (pdf, 48 KB)

393-2017(XII_19)_TAK_elfogadasa.pdf

Tájékoztató a koronavírusról

corona plakát

banner 900x300

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.-15-2016-00004

banner szocrehab

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

Fesztiválok 2020

Fesztiválok Ráckevén 2020

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Táppénz - információ összefoglaló -COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tappenz covid 19

Tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez - COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tajekoztato munkaltatoi lehetosegek

csaladbarathely

Magvarázs2

Facebook értéktár

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom