valasztas

Tisztelt Választópolgár!

Az alábbiakban szeretném tájékoztatni a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó, választójog gyakorlásához fűződő lényegesebb információkról.

ÉRTESÍTŐ

A Nemzeti Választási Iroda a február 9-i névjegyzéki adatok alapján február 12. és 19. között küldi meg az értesítést, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szerepel a névjegyzékben, illetve arról is, hogy melyik választókerületben, szavazókörben szavazhat. A választópolgár – ha nem kapja meg az értesítőt, az megsemmisül vagy elvész – a helyi választási irodától (elérhetőség lentebb) új értesítőt igényelhet. Aki 2018. február 9-ét követően létesített lakcímet Ráckevén, automatikusan megkapja új lakcímére az új értesítőt.

AJÁNLÁS

 • Jelöltajánlásra február 19. és március 5. között van lehetőség.
 • Minden választópolgár a lakcíme szerinti választókerületben, az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat jelöltet.
 • Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, egy jelölt viszont csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.
 • A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges.
 • A választópolgárok a lakcímük szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (jegyzőtől) érdeklődhetnek, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ő adataikat tartalmazza. Fontos, hogy a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Vagyis az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor.

ÁTJELENTKEZÉS

 • Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.
 • A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb április 6-án 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.
 • Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

MOZGÓURNA KÉRELEM

 • Azok a választópolgárok igényelhetnek mozgóurnát, akik nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe:
  • egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt,
  • vagy fogva tartásuk miatt.
 • Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.
 • Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazás napján felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen.
 • Mozgóurnát 2018. április 6-án (pénteken) 16.00 óráig a helyi választási irodától, április 8-án (a szavazás napján) 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni.
 • Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a tartózkodási helye szerinti településre. Az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni.
 • Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

SZAVAZÁS

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja.

Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet.

Az országgyűlési választásra is kiterjedően nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat. A szavazóköri névjegyzék abban az esetben tartalmazza a választópolgár nemzetiségének megjelölését, ha a választópolgár legkésőbb március 23-án 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján a központi névjegyzékben az országgyűlési képviselők választásának névjegyzékére is kiterjedő hatállyal szerepel nemzetiségi választópolgárként.

DELEGÁLÁS

A szavazatszámláló bizottságokba a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek legkésőbb március 23-án 16.00 óráig delegálhatnak tagot. A bejelentést a helyi választási irodánál kell megtenni.

Tisztelt Választópolgárok!

A választással kapcsolatban információt kérhetnek a Helyi Választási Iroda Vezetőjétől az alábbi elérhetőségeken:

Személyesen a Polgármesteri Hivatalban (2300 Ráckeve, Szent István tér 4.)

Telefonon a 06-24-523-333 számon

e-mail-ben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Továbbá ajánlom figyelmükbe a Nemzeti Választási Iroda honlapját (www.valasztas.hu/ogy2018), melyen további hasznos információkat szerezhetnek.

 

Bartal Zita
jegyző, HVI vezető

Tájékoztató a koronavírusról

corona plakát

banner 900x300

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.-15-2016-00004

banner szocrehab

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

Fesztiválok 2020

Fesztiválok Ráckevén 2020

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Meghívó

KDV20 plakat nagy 1 

Meghívó

magyarokkora plakat nagy

Meghívó

Blues Brothers koncert

Tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez - COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tajekoztato munkaltatoi lehetosegek

Táppénz - információ összefoglaló -COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

tappenz covid 19

csaladbarathely

Magvarázs2

Facebook értéktár

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom